top of page

Tilsyn

Generalforsamlingen vælger en certificeret tilsynsførende, der fører tilsyn med skolen.
 
Den tilsynsførende afgiver hvert år en skriftlig erklæring til skolens bestyrelse og forældrekredsen.
 
Tilsynserklæringen skal offentliggøres på skolens hjemmeside. Så vidt muligt uddyber den tilsynsførende den skriftlige erklæring ved en mundtlig beretning på skolens ordinære generalforsamling.
 
Nuværende tilsynsførende Conni Mark er valgt på generalforsamlingen i maj 2021.

_24A1554 web.JPG

Tilsynserklæring

Tilsynserklæring

Tilsynserklæring for skoleåret 2023/2024 for Bjergby Friskole:
1. Skolens navn og skolekode
Skolekode: 773021
Skolens navn: Bjergby Friskole

 

1.1 Navn på den eller de tilsynsførende
Conni Mark

 

2. Angivelse af datoer for tilsynsbesøg samt i hvilke klasser og fag, tilsynet har overværet undervisningen, på de enkelte datoer. Efter lov om friskoler og private grundskoler § 9 d, skal den tilsynsførende overvære undervisningen i et omfang afstemt efter skolens størrelse, svarende til mindst én hel skoledag, overvære undervisningen inden for hvert af de fagområder, som folkeskolens fagkreds naturligt kan opdeles i, drøfte indholdet af skolens undervisningsplaner med skolens leder og lærere og vurdere det anvendte undervisningsmateriales faglige og pædagogiske kvalitet.
 

Dato Klasse Fag Fagområde Tilsynsførende
06-02-2024 Alle Morgensang/musik med fortælling (Hobitten)

 

Humanistiske fag Conni Mark
06-02-2024 8.- 9. kl Projektuge.
Bl.a. arbejde med 9. klasses afgangsprojekter

 

Humanistiske fag Conni Mark
06-02-2024 8.- 9. kl Projektuge.
Bl.a. arbejde med 9. klasses afgangsprojekter

 

Naturfag Conni Mark
06-02-2024 8.- 9. k Projektuge.
Bl.a. arbejde med 9. klasses afgangsprojekter

 

Praktiske/musiske fag
Conni Mark
06-02-2024 3.- 4.-5.kl Emne om kroppen (tværfagligt)

 

Humanistiske fag Conni Mark
06-02-2024 3.- 4.-5.kl Emne om Naturfag Conni Mark
kroppen (tværfagligt)

 

06-02-2024 3.- 4.-5.kl Emne om kroppen (tværfagligt)
Praktiske/musiske fag
Conni Mark
06-02-2024 0. kl Tværfagligt
emne om følelser Humanistiske fag Conni Mark

 

06-02-2024 1.-2. kl Dansk - Arbejde med sproget (bl.a. skældsord/ikke skældsord)
Humanistiske fag Conni Mark
06-02-2024 6. - 7. kl Dansk. Skammerens datter. Bog og video

 

Humanistiske fag Conni Mark
03-04-2024 Alle Morgensang
med meddelelser m.m.

 

Praktiske/musiske fag
Conni Mark
03-04-2024 4. -5. kl Engelsk Humanistiske fag Conni Mark
03-04-2024 6.-7. kl Matematik Naturfag Conni Mark
03-04-2024 4.-5. kl Fortælling Humanistiske fag Conni Mark
03-04-2024 2. - 3. kl
(deletime)
Matematik Naturfag Conni Mark
03-04-2024 1. -2. kl + Regnbueklassen
(2. skoledag)
Musik Praktiske/musiske fag
Conni Mark
03-04-2024 Regnbueklassen Oplæsning og leg på legepladsen

 

Humanistiske fag Conni Mark
03-04-2024 0.-1. kl P-fag -pizzabagning og oplæsning

 

Praktiske/musiske fag
Conni Mark
03-04-2024 6. - 7. kl Tysk Humanistiske fag Conni Mark
03-04-2024 8. - 9. kl Idræt Praktiske/musiske fag
Conni Mark
04-04-2024 Alle Morgensang med musik og
sang og fortælling

 

Humanistiske fag Conni Mark
04-04-2024 8. - 9. kl Matematik Naturfag Conni Mark
04-04-2024 0.-1. kl Dansk Humanistiske fag Conni Mark
04-04-2024 4. -5. kl Tysk Humanistiske fag Conni Mark
04-04-2024 0. - 1. kl Musik Praktiske/musiske fag
Conni Mark
04-04-2024 2.-3. kl Idræt Praktiske/musiske fag
Conni Mark
04-04-2024 2. - 3. kl Engelsk Humanistiske fag Conni Mark
04-04-2024 0. -1. kl Matematik Naturfag Conni Mark
04-04-2024 4. - 5. - 6. - 7. kl (blandede grupper)
Valgfag - Tekstil og design, Madkundskab, Film
Praktiske/musiske fag
Conni Mark


2.1 Beskrivelse af tilsynsbesøg
I dette skoleår har jeg aflagt Bjergby Friskole 3 tilsynsbesøg hver af en hel skoledags varighed.
Hver skoledag har en rolig, tryg og genkendelig start med morgensamling for alle på skolen med sang, musik, fadervor, meddelelser og fortælling. I år har jeg hørt: ”Hobitten” og ”Rumleskaft” fortalt levende og medrivende for hele skolen af en af skolens senest ansatte lærere og af skolelederen og helt i friskolens Grundtvig-Koldske ånd.
Det første besøg var tirsdag i 8. og 9. klasses projektuge (9. klasses projekt til afgangsprøve). De øvrige klasser havde emneuge. Eleverne havde valgt meget varierede emner for projektarbejdet, som de havde valgt at gennemføre parvist eller i mindre grupper, og hvor alt det, de gennem årene havde samlet med sig fagligt og ift. arbejdsmetoder, kreativitet osv. til fremlæggelse af produkterne kunne blive bragt i spil. Der var f.eks. valgt projektemner som: Stalin – bl.a. gipsafstøbning af to hænder som symbol på Stalins pagt med Hitler. Racisme – Black Lives Matter. Motor - En 4- takts ATV-motor. Holocaust - Designet og syet fangedragt samt PowerPoint. I samtaler med eleverne hørte jeg om deres overvejelser ift. til projektarbejdet, om gennemførelsen osv. Jeg oplevede, hvordan teori og praksis, tale og visualisering gik hånd i hånd i bestræbelserne på at præsentere projektarbejdet bedst muligt.
De øvrige klasser havde emneuge. Der blev også her arbejdet intenst i klasserne og også med praktiske øvelser i køkkenet og gymnastiksalen: 0. kl: Følelser. 1.-2. kl: Sprog, sprogbrug fx skældsord/ikke skældsord. 3.-4.-5. kl: Kroppen – herunder sanserne, puls, kroppens udvikling, madlavning, sundt/usundt, kalorier, madpyramiden m.m.
6.-7. kl: Afsluttende arbejde med ”Skammerens Datter” herunder at se og arbejde med filmatiseringen af
romanen. 

 

Ved de 2 næste tilsynsbesøg oplevede jeg ”almindelige”, men absolut ikke kedelige skoledage.
Det vil spænde for vidt her at beskrive alle de spændende emner og varierede aktiviteter, jeg overværede i klasserne. Jeg vil bare nævne et par eksempler: ”Hvordan får vi os selv og hinanden til at føle sig gode?”. Der tages kørekort til bl.a. symaskine (at blive selvhjulpne). Gennemgang af, hvordan et klaver fungerer – og at fløjte på sugerør. Arbejdsro i klasserne. Arbejde med ”bevægelseskort” i gymnastiksalen. Gode faglokaler. Valgfag: 4.-5.- 6-7. kl: Håndarbejde: selvdesignede, spændende puder. Madlavning. Film.

 

Efter tilsynsbesøgene står ordene ”grundighed bl.a. ift. at indlære fundamentale faglige færdigheder,
genkendelighed, variation og kreativitet, fællesskab, tryghed og tillid” for mig som et væsentligt billede på hverdagen på Bjergby Friskole. Jeg oplever ved tilsynsbesøgene en anerkendende tilgang og en god tone på kryds og tværs mellem børn og voksne. Der lægges vægt på god trivsel, relationel og verbal ordentlighed og frihed under ansvar. Bjergby Friskole vurderes at danne rammen om et godt børneliv, med fokus på kvalitet i undervisningen og fokus på de relationer og tiltag, der skal understøtte læringsprocesserne for de elever, der går på skolen. Der er fokus på, at børn undervises med afsæt fra det niveau, hvorfra de kan udvikle sig fagligt og alment menneskeligt.
Undervisningen er tilrettelagt på alderssvarende niveau, og der differentieres efter behov, så der er gode
udviklingsmuligheder for alle.
Skolen lever efter bedste formåen op til sit ”sociale ansvar” og løser således undervisningsopgaver ift. både børn med såkaldt almindelige behov, men også ift. børn med særlige støttebehov, hvor det vurderes muligt for skolen at tilbyde et tilstrækkeligt udviklende skoletilbud set ift. barnets udviklingspotentialer. Der anvendes støttelærer-/ 2-lærerordninger til gavn for såvel enkeltelever, som for hele gruppen og til dækning af både individuelle behov, men også som styrkelse af fællesskabet både fagligt og socialt. Støttetimerne anvendes efter de tilsigtede kriterier.
Undervisningsmaterialerne vurderes at være fuldt på højde med og ofte de samme, som anvendes i folkeskolen, og er varierede, tids- og alderssvarende samt afstemt efter elevernes formåen og behov. Der anvendes bl.a. forlagsproducerede systemer, lærebøger og engangsmaterialer, i de boglige fag, men der arbejdes også flittigt med selvproduceret materiale og materialer hentet på nettet m.v.
Der anvendes moderne teknologi og tekniske undervisningsmidler, og eleverne har adækvat adgang til it og til informationssøgning på nettet i undervisningen. It indgår som en naturlig del i undervisningen både generelt og for elever med særlige behov. Skolen har en uddannet læsevejleder, og der anvendes bl.a. kompenserende it ift. ordblindhed og andre faglige vanskeligheder. Fysisk aktivitet indgår som en naturlig del i undervisningen, også i de boglige fag, hvilket er til gavn for alle, og dermed også for elever i alle aldre med et lidt større aktivitetsbehov eller elever med lidt mere hang til stillesiddende aktiviteter, og som har behov for en opfordring for at komme op og bevæge sig.

 

Motivation, involvering og engagement er i top hos såvel personale som elever. Bjergby Friskole fremstår som et rart sted at være. Der er tid, rum og plads til alle. Der lægges, ud over det skolefaglige, vægt på god stemning, nærhed og positivt samvær med en positiv tilgang og tone på kryds og tværs mellem børn og voksne. Man kærer sig om hinanden, hjælpes ad og prøver at spille hinanden gode.
Der varieres passende mht. arbejdsformer- og undervisningsmetoder. Indlæring af gode arbejdsvaner, passende arbejdsro og frihed under ansvar f.eks. i forhold til at kunne forvalte at sidde udenfor klassen og arbejde individuelt eller i grupper vægtes ligeledes højt.

 

Bjergby Friskole vurderes at danne rammen om et godt børneliv med fokus på kvalitet og alsidighed i
undervisningen samt fokus på de relationer og tiltag, der skal understøtte trivsel og læringsprocesser for de elever, der går på skolen - både elever med- og uden behov for særlige støttetiltag. Der indgår mange kreative og tværfaglige elementer i den daglige undervisning på og udenfor skolens område.
Der praktiseres spændende, varieret, kreativ og veltilrettelagt undervisning i de humanistiske-
/naturvidenskabelige -og praktiske/musiske fag. Der opdrages til selvstændighed, kritisk stillingtagen, selvstændig planlægning af arbejdsopgaver og ansvarlighed såvel fagligt som socialt. Der debatteres åbent i undervisningssituationer. Samvær mellem store og små elever dyrkes, når det er muligt og naturligt, og der lægges vægt på sammenhold og samarbejde mellem drenge/piger.
Eleverne er involveret i beslutninger, der vedrører dem, og som de på relevant vis kan have medbestemmelse i – Skolen har dannet elevråd, hvorigennem eleverne ligeledes kan gøre deres indflydelse gældende.

 

Bjergby Friskole følger de mål- og fagbeskrivelser, som fremgår af undervisningsministeriets FORENKLEDE FÆLLES MÅL. Der gives karakterer i de ældste klasser, og der afholdes projektuger, terminsprøver og folkeskolens afgangsprøve.
 

Bjergby Friskole er en udadvendt skole - med stærke rødder i lokalsamfundet. 3. Foregår undervisningen udelukkende på dansk i alle fag, sprogfag undtaget? Ja
 

Efter lov om friskoler og private grundskoler m.v. § 2, stk. 3 er undervisningssproget i en fri grundskole dansk, dog er undervisningssproget i de tyske mindretalsskoler tysk. § 6 a Skolens lærere skal beherske dansk i skrift og tale, dette gælder dog ikke lærerne ved de tyske mindretalsskoler eller ved skoler, der har fået godkendt et andet undervisningssprog end dansk.
 

3.1 Uddybning
4. Står undervisningen inden for det humanistiske fagområde mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen? Ja
Efter lov om friskoler og private grundskoler § 9 d, skal den tilsynsførende, overvære undervisningen i et omfang afstemt efter skolens størrelse, svarende til mindst én hel skoledag, overvære undervisningen inden for hvert af de fagområder, som folkeskolens fagkreds naturligt kan opdeles i, drøfte indholdet af skolens undervisningsplaner med skolens leder og lærere og vurdere det anvendte undervisningsmateriales faglige og pædagogiske kvalitet.

 

4.1 Uddybning
5. Står undervisningen inden for det naturfaglige fagområde mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen? Ja
Efter lov om friskoler og private grundskoler § 9 d, skal den tilsynsførende, overvære undervisningen i et omfang afstemt efter skolens størrelse, svarende til mindst én hel skoledag, overvære undervisningen inden for hvert af de fagområder, som folkeskolens fagkreds naturligt kan opdeles i, drøfte indholdet af skolens undervisningsplaner med skolens leder og lærere og vurdere det anvendte undervisningsmateriales faglige og pædagogiske kvalitet.
5.1 Uddybning
6. Står undervisningen inden for det praktisk-musiske fagområde mål med, hvad der
almindeligvis kræves i folkeskolen? Ja
Efter lov om friskoler og private grundskoler § 9 d, skal den tilsynsførende, overvære undervisningen i et omfang afstemt efter skolens størrelse, svarende til mindst én hel skoledag, overvære undervisningen inden for hvert af de fagområder, som folkeskolens fagkreds naturligt kan opdeles i, drøfte indholdet af skolens undervisningsplaner med skolens leder og lærere og vurdere det anvendte undervisningsmateriales faglige og pædagogiske kvalitet.
6.1 Uddybning
7. Står elevernes standpunkt i dansk mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen? Ja
7.1 Uddybning
8. Står elevernes standpunkt i matematik mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen? Ja
8.1 Uddybning
9. Står elevernes standpunkt i engelsk mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen? Ja
9.1 Uddybning
10. Fører skolen til prøve i historie? Ja
10.3 Uddybning
11. Står skolens samlede undervisningstilbud ud fra en helhedsvurdering mål med, hvad der
almindeligvis kræves i folkeskolen Ja
11.1 Uddybning
Jeg har haft mulighed for at undersøge lærebøger og arbejdsbøger i de forskellige fag og for at drøfte materialet med lærerne. Der henvises desuden til Bjergby Friskoles meget informative hjemmeside, hvoraf det også fremgår, at Bjergby Friskole følger de mål- og fagbeskrivelser, som fremgår af undervisningsministeriets FORENKLEDE FÆLLES MÅL.
Der gives karakterer i de ældste klasser, og der afholdes projektuger, terminsprøver og folkeskolens afgangsprøve.
Bjergby Friskole tilbyder en varieret undervisning, der i videst muligt omfang tilpasses elevernes forudsætninger
og kompetencer. Min vurdering er, at der på Bjergby Friskole er den samme forskellighed i elevernes
forudsætninger og præstationer, som der vil være i folkeskolen. Skolens prøvekarakterer efter 9. kl ligger pænt ift.
landsgennemsnittet. Eleverne undervises varieret og blandt andet med tids- og alderssvarende materialer, der også anvendes i folkeskolen. Der differentieres efter behov og tildeles forskelligartet støtte til elever, der har brug for det. Der er bl.a. samarbejde med kommunens PPR og UU-vejleder.
Bjergby Friskoles samlede undervisningstilbud vurderes efter en helhedsvurdering at stå mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen.
12. Forbereder skolen efter sit formål og i hele sit virke eleverne til at leve i et samfund som det danske med frihed og folkestyre? Ja
12.1 Uddybning
Bjergby Friskole er en åben og udadvendt friskole, der lægger stor vægt på at tilbyde eleverne et roligt børneliv i et samfund med frihed og folkestyre og at give dem kendskab til rettigheder og pligter i et samfund som det danske. Både ved de fælles meget varierede morgensamlinger, i klasserne og individuelt har eleverne generelt mulighed for selv at komme til orde og for at lytte til andre. Fællesskabsfølelsen og betydningen af at leve i et frit og demokratisk samfund med folkestyre vægtes højt og er en naturlig del af kulturen på Bjergby Friskole. Skolen har en emneuge "Bjergkøbing", hvor der arbejdes med virkelighedsnære samfundsmæssige forhold i et "minisamfund" som det danske med frihed og folkestyre.
13. Udvikler og styrker skolen elevernes demokratiske dannelse? Ja
13.1 Uddybning
Demokrati er en naturlig del af hverdagen på skolen. Børnene lærer under hensyn til fællesskabet at træffe egne valg og beslutninger, og de trænes i at bruge deres demokratiske rettigheder og at tage de pligter og det ansvar der følger med at ytre sig og være deltagende i et demokratisk fællesskab med andre.
14. Udvikler og styrker skolen elevernes kendskab til og respekt for grundlæggende frihedsog menneskerettigheder? Ja
14.1 Uddybning
Der praktiseres frihed under ansvar, og der lægges op til, at eleverne skal kende såvel deres egne som andres rettigheder som pligter.
15. Benytter skolen kønsopdelte aktiviteter i undervisningen? Nej
15.1 Uddybning
Kun ved kønsspecifikke behov
16. Arbejder skolen løbende med at sikre kønsligestilling på skolen? Ja
16.1 Uddybning
Alle elever - uanset køn – respekteres, behandles og tilgodeses efter behov, ret og pligt og derfor kønsuafhængigt med mindre ”naturlige/biologiske” behov gør sig gældende. Drenge og piger har samme rettigheder og pligter.
17 Har skolens elever dannet elevråd eller varetager eleverne på anden demokratisk måde
deres fælles interesser vedrørende skolen? Ja
17.1 Uddybning
19 Har skolen en praksis, der understøtter, at de ansatte efterlever deres skærpede
underretningspligt, fx ved at have beskrevne procedurer? Ja
19.1 Uddybning
20 Sikrer skolen, at de ansatte ved, at den skærpede underretningspligt er personlig? Ja
20.1 Uddybning
Det er drøftet med personalet, da jeg deltog i et lærermøde sidst på skolåret i sidste skoleår - og det er igen drøftet under et tilsynsbesøg i dette skoleår.
21. Donationer
Har skolen i det foregående regnskabsår modtaget en eller flere donationer som tilsammen
overstiger 20.000 kr. eksklusive moms fra samme donator?
21.1 Oplys navn og adresse og beløb i kr. eksklusive moms i forbindelse med donatorer, der
har givet en eller flere donationer, der tilsammen overstiger 20.000 kr. eksklusive moms.
Donationerne kan være givet som kontantbeløb, varer, tjenesteydelser mv. Navn Adresse Beløb i kroner
21.2 Angiv den samlede størrelse af alle donationer i kr. eksklusive moms.
18500,00 kr.
22. Tilsynets sammenfatning
Det er tilsynets vurdering, at Bjergby Friskole er en veldrevet friskole, hvis samlede undervisning ud fra en
helhedsvurdering står mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen, og at skolen forbereder eleverne til at
leve i et samfund som det danske med frihed og folkestyre samt udvikler og styrker elevernes kendskab til og respekt for grundlæggende friheds- og menneskerettigheder, herunder ligestilling mellem kønnene.

 

Bjergby Friskole vurderes på baggrund af min faglige og pædagogiske indsigt at leve op til Friskolelovens bestemmelser indenfor de områder, det bekommer mig som tilsynsførende at vurdere på.

bottom of page